Artikel

💡 Hur vet du att din digitala plattform bör bytas ut – trots att den "fungerar"?

1. Allt tar längre tid än det borde

Känner du igen det här? Det ska "bara" lanseras en ny kampanjsida. Plötsligt krävs flera sprintar, testning och releaseplan. En gång i tiden var det här logiskt. Nu är det frustrerande. Flexibilitet och time-to-market har blivit lidande.

🔗 2. Marknad kan inte röra sig utan IT

När redaktörer och marknadsteam måste be utvecklare om hjälp för varje ändring tappar man fart (och försäljning). Moderna lösningar separerar frontend från marknad och content creators, för att möjliggöra oberoende arbetsflöden. Det här är direkt kopplat till att minska de tekniska hindren i försäljningsintäkter.

🎯 3. Det går inte att personalisera – eller testa

Kunder förväntar sig relevanta, personliga upplevelser. Äldre CMS saknar ofta stöd för A/B-tester och realtidsanpassning, eller så krävs tunga integrationer för att nå dit.

🔌 4. Nya system är svåra att integrera

När ni vill koppla på ett nytt PIM eller ett AI-drivet rekommendationsverktyg uppstår tunga implementationer – och plötsligt ifrågasätts hela arkitekturen. Composable-approachen kan göra det här mycket enklare.

🔥 5. Utvecklingsteamet jobbar reaktivt

Istället för att driva förbättringar släcker teamet bränder. Buggar, workaround-lösningar och gammal teknisk skuld står i vägen för innovation.

⚠️ 6. Uppgraderingar känns riskabla

Gamla implementationer går inte att uppdatera utan risk för driftstörningar. Kodbasen är svår att förstå.

📉 7. Plattformen håller inte måttet för moderna krav

Säkerhet, laddtider, tillgänglighet (WCAG), GDPR,  integritet. Allt det Google – och dina kunder – bryr sig om. Äldre plattformar riskerar att halka efter.

🤷‍♂️ 8. Du börjar ursäkta systemets begränsningar

När svaret på "kan vi göra X?" börjar bli "nej, tyvärr, det går inte med vår lösning". När fokus hamnar på begränsningar i systemet snarare än på möjligheterna.

🔄 Så – vad gör man?

  1. Inventera nuläget.
  2. Definiera vad ni vill kunna göra.
  3. Ta hjälp att hitta rätt väg framåt.

Det behöver inte vara en total omstart. Ofta handlar det om stegvisa förbättringar – mot en mer flexibel, composable och framtidssäker arkitektur.

📬 Behöver du guidning i hur ni bör tänka eller ifall det är dags att utvärdera er nuvarande lösning?
Kontakta oss på Pentia för en extern rådgivning – vi hjälper dig få koll på både nuläge och nästa steg.

Vill du komma i kontakt med oss?